Jak smakuje jesień?

3 października rozpoczęliśmy cykl warsztatów kulinarnych „Smaki jesieni” dla placówek uczestniczących w Programie Żółty Talerz. Prowadzą go Aneta i Jasiek Kuroniowie. Podczas pierwszego spotkania razem z dziećmi przygotowali potrawy z warzyw i owoców, które znaleźć można w naszych polskich ogródkach.

Każdy warsztat to nie tylko okazja do wspólnego gotowania, ale także do poszerzenia wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania.

Na pierwszych warsztatach gościliśmy w naszej kuchni Żółtego Talerza dzieci z Niepublicznego Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Sołonce. Młodzi kucharze razem z Anetą i Jaśkiem przygotowali pyszne dyniowe pankejki oraz ragout z dynią, indykiem i boczniakami, podane z pietruszkowym pesto.

Wspólnie z nami smaki jesieni poznało siedem grup z placówek Żółtego Talerza. Zobaczcie jak dzieci bawiły się wspólnie gotując.

Chcecie się przekonać, jak smakuje jesień? Poniżej przepisy na jesienne dania.