Żółty Talerz – warsztaty dla koordynatorów i uczestników Programu

W ramach programu Żółty Talerz w Pracowni Efektu Domina prowadzone są warsztaty dla koordynatorów i dzieci uczestniczących w programie. Tematem przewodnim warsztatów jest Zdrowe odżywianie z Programem Żółty Talerz.

Warsztaty dla koordynatorów

Zaproszenie do udziały w warsztatach wraz z harmonogramem i tematyką warsztatów wysyłane jest e-mailem do wszystkich placówek uczestniczących w programie. W warsztatach mogą wziąć udział koordynatorzy i osoby bezpośrednio zaangażowane w realizację programu. Chęć udziału w warsztatach można zgłaszać telefonicznie i mailowo. Jednorazowo w warsztatach może wziąć udział ok. 14 osób.

W III edycji programu od października do końca stycznia przeprowadziliśmy 21 warsztatów w ramach, których przeszkoliliśmy ponad 210 osób.

Szacujemy, że w III edycji programu od października 2018 r. do czerwca 2019 r. zostanie przeprowadzonych ponad 30 warsztatów, w ramach których przeszkolimy ponad 630 osób bezpośrednio związanych z realizacją programu Żółty Talerz.

Głównym celem realizowanych warsztatów jest promocja zdrowych nawyków żywieniowych, podniesienie świadomości prozdrowotnej, oraz inspirowanie do wprowadzenia pozytywnych zmian w nawykach żywieniowych dzieci.

Prowadzone warsztaty mają formę zajęć teoretycznych połączonych z częścią praktyczną.

W ramach zajęć teoretycznych eksperci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego szczegółowo omawiają od czego należy rozpocząć zmianę nawyków żywieniowych, jakie produkty warto włączyć do codziennej diety oraz jakie nawyki należy zmienić. Ponadto prowadzący szczególnie zwracają uwagę na zmianę zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze w zależności od wieku dziecka.

Obecnie realizujemy dwa tematy:
Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży
Cukier krzepi? Wszystko co trzeba wiedzieć o cukrze

Od maja skupimy się na zdrowych i pełnowartościowych przekąskach dla dzieci i młodzieży oraz wnikliwie przyjrzymy się etykietom popularnych produktów żywnościowych.

Poprzez naukę zdrowych nawyków żywieniowych, uczymy, wspieramy i motywujemy do zmian na lepsze! Zdrowa zbilansowana dieta, bogata w pełnowartościowe produkty przekłada się na zdrowie i jakość życia naszych najmłodszych.

W części praktycznej warsztatów uczestnicy mają możliwość wspólnego gotowania i przygotowania zdrowych posiłków pod okiem wykwalikowanych szefów kuchni. W trakcie warsztatów przekazujemy wiele cennych i praktycznych informacji. Potrawy przyrządzone przez uczestników przygotowywane są na podstawie Listy produktów Żółtego Talerza.

Warsztaty dla koordynatorów realizowane w ramach programu Żółty Talerz to przede wszystkim możliwość zdobycia wiedzy z zakresu żywienia z praktycznym jej wykorzystaniem jak również okazja do wymiany doświadczeń i spostrzeżeń z realizacji programu.

Warsztaty edukacyjne dla dzieci

W ramach programu Żółty Talerz od stycznia 2019 r. realizowane są warsztaty edukacyjne dla dzieci. Na zajęciach promujemy ideę i najważniejsze zasady zdrowego odżywiania. Pokazujemy dzieciom, że zdrowe jedzenie może być smaczne, kolorowe, różnorodne ale przede wszystkim zdrowe.

Dzięki warsztatom realizowanym w Pracowni Efektu Domina dzieci poznają zasady prawidłowego odżywiania, odkrywają różnorodne, pełne świeżości i smaku produkty, oswajają nieznane smaki, rozwijają wyobraźnię żywieniową oraz uczą się przygotowywania potraw.

Warsztaty edukacyjne dla dzieci prowadzone są przez studentów kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Obecnie realizowane są warsztaty dla dzieci w wieku przedszkolnym. Tematem przewodnim warsztatów są Produkty zbożowe – smaczne i zdrowe.

Celem warsztatów jest zapoznanie dzieci z grupą produktów zbożowych. W atrakcyjny sposób prowadzący uczą czym są produkty zbożowe, jakie produkty zaliczamy do tej grupy oraz omawiają wybrane grupy zbóż i ich właściwości prozdrowotne.

W części praktycznej dzieci mają możliwość samodzielnego przygotowania zdrowej przekąski z kaszy jaglanej i świeżych owoców.

W ramach warsztatów edukacyjnych dla dzieci realizowanych w Pracowni Efektu Domina edukujemy i dajemy dzieciom możliwość odkrywania zdrowych potraw. Poprzez wspólne gotowanie i jedzenie chcemy uświadomić dzieciom, że mają wpływ na to, co jedzą i zachęcić do poznawania nowych produktów i smaków.

Od kwietnia grupa wiekowa dzieci uczestniczących zostanie rozszerzona o dzieci w wieku szkolnym. Tematyka warsztatów zostanie dostosowana do grupy wiekowej dzieci.